Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

BARÁZDABILLEGETŐ
(White Wagtail, Motacilla alba)Előfordulása, élőhelye:
Elsősorban a vizes élőhelyeket kedvelő faj, de művelt tájakon, emberi települések közelében is gyakran előfordul. Magyarországon februártól novemberig tartózkodik, a telet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tölti. Szívesen él vízpart közelében, de az alacsony növényzetű, nyílt terepet is kedveli, ezért gyakran parkokban és kertekben, valamint útszéleken is megtalálható.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 16-19 cm, szárnyfesztávolsága 25–30 cm, testtömege 15–25 gramm. Felsőtestének színe szürke, torokfoltja fekete, nyakának hátsó része és tarkója bársonyos fekete, szemsávja, nyakának oldala és alsóteste fehér. A középső farktollai feketék, a többi fehér. A tojó hasonló színezetű, de torokfoltja kisebb, fejének színezete pedig szürkébb. Ősszel torokfoltjuk gyakorlatilag eltűnik, kifehéredik.

Életmódja, táplálkozása:
Apró rovarokkal, szúnyogokkal, legyekkel, hangyákkal, bogarakkal, lepkékkel táplálkozik. A városok, települések közelében etetőkre-itatókra is szívesen ellátogat. A hímeket territoriális viselkedés jellemzi, területüket főleg költési időszakban hevesen védelmezik a betolakodókkal szemben. Alvóhelyeiket általában a nedves területek növényzetében, bokrokban, alakítják ki, de gyakran előfordulnak padlásokon, üvegházakban, gyárépületekben, ipari csarnokokban.

Fészkeélse, szaporodása:
Évente kétszer költ, a költési időszak áprilisban kezdődik. Növényi anyagokból építi fészkét, melyet tollakkal és fűszálakkal bélel ki. Fészekalja 5–6 tojásból áll, amelyen általában 14 napig kotlik. A kikelő fiókák további két hét elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "C" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***