Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

BÚBOS VÖCSÖK
(Great Crested Grebe, Podiceps cristatus)

Előfordulása, élőhelye:
Európa nagy részén a legnagyobb és legelterjedtebb vöcsökfaj. A Búbos vöcsök eurázsiai madár, a hegyvidékeket és a leghidegebb, északi területeket kivéve egész Európában és Ázsiában elterjedt a tengerpartok és az édesvizek közelében. Magyarországon is elég gyakori, rendszeresen fészkelő faj. A nádasokkal szegélyezett nagyobb tavakon, folyókon él. Az Európában fészkelő madarak a telet Közel-Keleten és Észak-Afrikában töltik, de olykor át is telelnek. Egyes becslések szerint 8-10 ezer példány fészkel rendszeresen hazánkban.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 46-51 cm, szárnyfesztávolsága 59-73 cm, átlagos súlya 600-1500 gramm. Teste megnyúlt és lapos, hosszú vékony nyakát rendszerint egyenesen tartja. Téli tollruhájában a faj hasa, nyakának elülső fele és arca fehér, szeme vörös, csőre rózsaszín, feje teteje, nyakának hátsó része, háta és szárnyai pedig sötétbarna. A nyári, párzási időszakban mindez látványos, vörösesbarna tollgallérral és két, szarvacskára emlékeztető bóbitával egészül ki. A nemek nagyjából egyformák, a hímek egy kicsit erősebbek, testesebbek.

Életmódja, táplálkozása:
A Búbos vöcsök elsősorban kisebb halakkal, ízeltlábúakkal, kétéltűekkel, növényi részekkel táplálkozik. Táplálékát a víz alá bukva szerzi meg, ahol levegővétel nélkül akár 1 percig is képes lent maradni. Kiválóan úszik, úszóhártyás lábainak ujjait szarulebenyekből álló karéjos oldallemezek is segítik, amelyek a madár lábának előre mozdulásakor visszacsapódnak, hogy úszás közben a lehető legkisebb ellenállást fejtsék ki.

Fészkelése, szaporodása:
A vöcsök pár úszó fészket épít a sűrű növényzetben rendszerint holtágak vagy mocsaras területek felszínén nádból, gyékényből, vízinövényekből. A fészekalj 5-6 tojásból áll, amelyen 19-20 napig mindkét szülő felváltva kotlik. A kikelt fiókák további 20-30 nap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 forint

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***