Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

CSUSZKA
(Wood Nuthatch, Sitta europaea)

Előfordulása, élőhelye:
Elterjedési területe szinte egész Európára, Skandináviára, Szibéria nagy részére, valamint Észak-Afrika és az Atlasz-hegység egyes régióira is kiterjed. Élőhelyéül leginkább különféle természetes és telepített lomberdőket, arborétumokat, parkokat részesíti előnyben. Az ember közelségéhez is meglehetősen jól alkalmazkodott.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 12-14 cm, szárnyfesztávolsága 22-27 cm, testsúlya 21-26 gramm. Könnyen felismerhető, jellegzetes madár. Feje teteje, háta és szárnyai szürkéskék, az arcrész mindig fehér, a hegyes csőr és a határozott szemsáv fekete színű. Hasának színe vörösesbarna, de ez alfajtól függően változhat. A nemek alfajon belül hasonlóak, a fiatal egyedek színei elmosódottabbak.

Életmódja, táplálkozása:
A csuszka fákon él, nevét is onnan kapta, hogy bármilyen pózban képes úgymond „csúszkálni” a fatörzseken. Táplálékát nyáron a fák kérgein élő ízeltlábúak (pókok, legyek, lepkék, bogarak, szúnyogok, poloskák), valamint azok lárvái és petéi képezik. A téli időszakban, amikor nem áll rendelkezésre elegendő állati eredetű táplálék, étrendjét magvakkal, bogyókkal egészíti ki, így gyakori látogatója a madáretetőknek sokszor cinegékkel, verebekkel egy csapatba verődve.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak áprilistól májusig tart. Az erdők fáinak odvaiban rendezi be fészkét, amelyet száraz növényi anyagokkal, levelekkel, fakéreggel és tollakkal bélel ki. Gyakran elfoglalják a kihelyezett fészekodúkat is. A berendezett fészek környékét a szülők keményen védik. Fészekalja 6-8 tojásból áll, amelyen körülbelül 2 hétig kotlik. A kikelt fiókák további 3 hét elteltével hagyják el a fészket. Ezt követően a család még jó ideig együtt marad, sőt, a párok kapcsolata egy életre szól.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "B" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***