Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

EGERÉSZÖLYV
(Common Buzzard, Buteo buteo)

Előfordulása, élőhelye:
Európa, Ázsia nagy részén költ, egészen a Bering-tengerig előfordul. Izland és Észak-Skandinávia kivételével egész Európában megtalálható. Az egerészölyv a Kárpát-medencében állandó faj, Közép-Európában messze a leggyakoribb ragadozó madár, messze megelőzve a vörös vércsét. A Közel-Keleten, Törökország nagy részén és Észak-Afrikában nem költ. Írország nagy részéről, Anglia keleti részéről és Skóciából a 19. század végére kiirtották. Élőhelyéül az erdős területekkel határos mezőket, réteket, szátóföldeket részesíti előnyben.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 46-58 cm, szárnyfesztávolsága, 110-132 cm, testtömege 610–870 gramm. Közepes méretű, széles szárnyú, elégé zömök ragadozó vastag, rövid nyakkal, közepes hosszúságú farokkal. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Színezete változó, a sötétbarnától a majdnem fehérig terjed. Az alsó szárny és farkfedők barnák, az elsőrendű evezők fehérek, végük fekete, a felsőtest sötétbarna. Csőre fekete, lába sárga.

Életmódja, táplálkozása:
Gyakran látni a nyílt területek és erdőszélek felett vitorlázni. Költési időben keményen védi a költőfát és annak környékét, az idegen egerészölyveket elűzik. Költési időn kívül laza, szétszórt csapatokban kóborol, ilyenkor főként a táplálékban gazdag nyílt területeken gyülekeznek. A kemény teleken az elhullott vadak körürül heves harcokkal alakítják ki az egymás közötti rangsort. Gyenge lábával és rövid karmaival az egerészölyv csak kisebb állatokra vadászhat, legfeljebb mókusméretű állatokat ejt el. Főként egerekre, pockokra vadászik, de gyíkokat, kígyókat, madárfiókákat, békákat, rovarokat és férgeket is elfogyaszt.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak március közepétől júliusig tart. Fészkét mezőgazdasági területekkel határos erdők, facsoportok, mocsaras területek fáira vagy sziklapárkányra gallyakból építi, amelyet lehetőség szerint a következő évben újra felhasznál. Fészekalja 2-5 tojásból áll, amelyen körülbelül egy hónapig kotlik. Ez idő alatt a hím hordja a táplálékot a fészekhez. A kikelt fiókák további 40 nap elteltével elhagyják a fészket, de a szülők még körülbelül 2 hónapig etetik őket. Augusztusban, a vonulás kezdetekor esik szét a család, mivel az egerészölyv egyedül költözik.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***