Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ERDEI PINTY
(Chaffinch, Fringilla coelebs)

Előfordulása:
Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában él. A Kárpát-medencében rendszeresen fészkelő faj. Lombhullató és tűlevelű erdőkben, ligetekben, parkokban, gyümölcsösökben és kertekben egyaránt megtalálható. Fellelhető mindenütt, ahol legalább néhány fa koronája védelmet nyújthat számára. Betelepítették Ausztrália, Új-Zéland, a Dél-afrikai Köztársaság, Kanada és az Egyesült Államok területére is. Rövid távú vonuló, néhány pédánya áttelel. A vonuló példányok március közepe táján érkeznek Magyarországra.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 14–16 cm, szárnyfesztávolsága 24–29 centiméter, testtömege 18-29 gramm. Díszes, nagyon szépen éneklő madarunk. A hím olyan, mintha kékesszürke sapkát viselne. A homloka koromfekete, fejteteje, nyakszirtje kékes palaszürke. Szeme környéke és arca világos rozsdabarna, begye, melle és dolmánya vörösesbarna. Háta felső része és farcsíkja élénk sárgászöld, a test alsó része pedig vörös. Szárnyán a színek csíkokban váltakoznak: a középső szárnyfedőtollak fehérek, a két szélső kormánytoll csaknem fehér, a többi szürke.

Életmódja, táplálkozása:
Főként állati eredetű táplálékkal, hernyókkal, pókokkal, apró rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. Fiókái számára leginkább a földön gyűjt rovarokat. Magvakat, gyümölcsöket inkább télen fogyaszt.

Fészkelése, szaporodása:
Évente 2-3 alkalommal költ. Ártéri erdőkben, parkokban, gyümölcsösökben, erdősávokban, fasorokban és kertekben is fészkel. Fészkét előszeretettel álcázza zuzmóval vagy pókhálóval. Fészekalja 4-6 tojásból áll, amelyen 12–13 napig kotlik. Az első fészekalj áprilisban, az utolsó június végén hagyja el a fészket a kikelésüket követő két hét elteltével.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***