Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

FEHÉR GÓLYA
(White Stork, Ciconia ciconia)

Előfordulása, élőhelye:
Angliát, Franciaországot, Olaszországot és Skandináviai kivéve szinte egész Európában, tobábbá Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában is elterjedt. Észak-Nyugat-Európában feltehetően a mocsarak lecsapolása miatt számuk folyamatosan csökken. Elsősorban nyílt mezőgazdasági területek és 250 m tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb dombvidékek madara. Augusztus végén vonul, telet Afrika trópusi területein tölti majd március végén tér vissza Magyarországra.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Nagy termetű, hosszú nyakú, hosszú lábú, fekete-fehér színezetű madár. Testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm, testtömege 2200-4400 gramm, álló helyzetben a magassága átlagosan 1-1,2 méter, csőre hossza 14-17 cm. A csőre és a lába színe a kifejlett példányoknak piros, a fiataloké kicsit fakóbb, sötétebb. Írisze szürkésbarna, és a szemet fekete bőr övezi.

Életmódja, táplálkozása:
Leginkább vizes élőhelyek környékén fekvő emberi településeken vagy azok közelében él. Vadászó életmódot folytató ragadozó madár. Nedves réteken, tarlókon lassan, méltóságteljesen sétálgatva nagyobb rovarokat, puhatestűeket, ebihalakat, békákat, apró rágcsálókat, halakat és kígyókat zsákmányol. Nem félénk, viszonylag könnyen megközelíthető, megfigyelhető, fotózható. Társas, párja iránt rendkívül hűséges madár.

Fészkelése, szaporodása:
A párzási időszakban az hímek választják ki a tojót. Háztetőkre, templomtornyokra, telefonpóznák tetejére építik nagyjából 1 méter átmérőjű fészküket, amelyet szénával, szalmával, tollakkal bélelnek ki. Építményüket még évekig használják. Szívesen elfogadják a megfelelően kihelyezett fészektartó állványokat is. A költési időszakban a fészken belül külön belső költőfészket készítenek puhább anyagokból. A fészekalj 4-6 tojásból áll, amelyen 28-30 napig a szülők felváltva kotlanak. A kikelt fiókákra a szülők eleinte felváltva ügyelnek, miközben a másik élelmet, vizet hord. A fiatal gólyák 9 hét elteltével hagyják el a fészket. A fiatal hímek ivarérettségüket 3-5 éves korukban érik el.

Védettsége:
Magyarországon fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***