Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

FEKETERIGÓ
(Eurasian Blackbird, Turdus merula)

Előfordulása, élőhelye:
Európa és Ázsia nagy részén megtalálható, valamint Északnyugat-Afrikában is fészkel. Az ember betelepítette Ausztráliába, Tasmániába és Új-Zélandra. Az Egyesült Államokban, és a Dél-afrikai Köztársaságban nem sikerült meghonosítani. Erdős bokros területek, parkok és kertek igen gyakori lakója. Nagyobb városokban is megtelepszik. A magyarországi vonulók a telet a Földközi-tenger partvidékén töltik.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 23,5-29 cm, szárnyfesztávolsága 34–38 cm, súlya 80–125 gramm. A hím fényes, fekete tollazatú, barnásfekete lábakkal, sárga színű szem körüli gyűrűvel, és narancssárgás csőrrel. A tojó sötétbarna színű, fakó, sárgásbarna csőrrel, barnásfehér torokkal és egy halvány folttal a begyén. A fiatalok az első vedlésig testük felső részén pettyezett mintájúak.

Életmódja, táplálkozása:
Földigilisztákkal, rovarokkal, bogarakkal és azok lárváival, valamint bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik. A hím feketerigók energikusan védelmezik területüket hím fajtársaikkal szemben. Hogy a lehető legkevesebb összetűzésre kerüljön sor, a területek tulajdonosai a potenciáis ellenfeleiket énekükkel figyelmeztetik. Az ének a tojók odavonzását is szolgálja. Tavasszal az értékesebb fészkelőhelyekért versenyző tojók is igen agresszív viselkedésűek.

Fészkelése, szaporodása:
A költési idő márciusban kezdődik. A csésze alakú fészket alacsonyabb fák ágvilláiba, vagy sűrű bokrok közé a tojó építi sárral összetapasztott gallyakból, fűszálakból. A fészekalj 4-5 tojásból áll, amelyen a tojó 12-14 napig kotlik. A kikelt fiókák további 14 nap elteltével hagyják el a fészket. A fiókákat mindkét szülő táplálja, a fészket folyamatosan tisztán tartva.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***