Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

FENYŐRIGÓ
(Fieldfare, Turdus pilaris)

Előfordulása, élőhelye:
Észak-Európa, Ázsia nagy részén fenyvesekben a legelterjedtebb. A Kárpát-medencében ritka, de rendszeres fészkelő. Magyarországon helyenként kis számban fészkel, de jellemzően tömegesen átvonuló téli vendég. Nagy csapatokban járja a mezőket és egyéb füves területeket. Különböző erdőtípusokban, erdőfoltokban, fákkal benőtt vízpartokon, bozótosokban, parkokban és kertekben él.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Nagy testű, erőteljes alkatú, hosszú farkú rigófaj. Testhossza 22-27 cm, szárnyfesztávolsága 39-42 centiméter, testtömege 80-120 gramm. Háta gesztenyebarna, hasa fehér, feje hamuszürke, farka fekete, melle és oldalai rozsdasárgák, háromszög alakú sötétbarna foltokkal tarkázva. Csőre sárga, lábai sötétbarnák.

Életmódja, táplálkozása:
Főként állati eredetű táplálékkal, férgekkel, rovarokkal, csigákkal, gilisztákkal táplálkozik, de szívesen fogyaszt a bogyókat és gyümölcsöket is. A fenyőrigók az ivarérettséget 1-2 éves korukban érik el, és akár 18 évig is élnek.

Fészkelése, szaporodása:
Évente általában kétszer költ. A költési időszak április-június között van. Fészkét fákra vagy magas bokrokra rakja, amelyet növényi eredetű anyagokból, száraz fűszálakból, levelekből épít. A fészekalj 5-6 tojásból áll, amelyen 12-13 napig kotlik. A kikelt fiókák további 3 hét elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***