Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

KÉK CINEGE
(European Blue Tit, Cyanistes caeruleus)

Előfordulása, élőhelye:
Gyakorlatilag az egész európai kontinens területén találkozhatunk vele, de Észak-Afrika mediterrán területein és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Mindenféle típusú erdőben, valamint az ember közvetlen közelében, parkokban, kertekben is gyakran előfordul. Egyes becslések szerint Magyarországon több mint 200 000 fészkelő pár él.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 10-12 cm, szárnyfesztávolsága 17-20 cm, átlagos testtömege 9-13 gramm. A színpompás kis madár nevét kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről kapta. Csőre, torka, valamint fehér arcfoltjait közrefogó szemsávja és nyakszalagja fekete, hasa pedig sárga színű. A nemek egyformák.

Életmódja, táplálkozása:
A faj igen hasznos kis rovarpusztító, kedvelt táplálékát lepkehernyók, pókok, poloskalárvák, lószúnyogok, bársonylegyek képezik. Kiváló mászó és mesteri tornász. Többnyire a fákon keresi táplálékát igen ügyes mászó és tornászó mozdulatok alkalmazásával. Állandó madár, a téli időszakban kényszerűségből magvakat fogyaszt, ilyenkor rendszeresen megfordul a kihelyezett madáretetőkön sokszor más madárfajokkal csoportokba verődve.

Fészkelése, szaporodása:
Évente általában kétszer költ. A költési időszak áprilistól júliusig tart. Fészkeléshez az erdőket, a mezővédő fasorokat, parkokat részesíti előnyben, mivel fészkét faodvakban rendezi be. Szívesen fészkel a kihelyezett fészekodvakban is. Az elfoglalt odvakban gyökerekből és fűszálakból építi meg a fészket, amit mohával és szőrszálakkal puhán kibélel. Fészekalja 10-12 tojásból áll, amelyen két hétig a szülők felváltva kotlanak. A kikelt fiókák 18-22 nap elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt a szülők ízeltlábúakkal, pókokkal, levéltetvekkel, és azok lárváival táplálják őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "A" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***