Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

NAGY FAKOPÁNCS
(Great Spotted Woodpecker, Dendrocopos major)

Előfordulása:
Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában él. Magyarországon gyakori faj. Hegy- és síkvidéki erdőkben, öreg fákat tartalmazó parkokban, valamint gyümölcsligetekben és kertekben egyaránt előfordul. Különösen kedveli a lucos és erdei fenyveseket, mivel a fenyőmagvak téli táplálékának fontos részét képezik.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 23-26 cm, szárnyfesztávolsága 38-44 cm, testtömege 70-100 gramm. Fejteteje, nyaka és háta fekete. A fekete bajuszsávot fekete sáv köti össze a tarkóval. A többi fakopáncsnál ez hiányzik. A fiatal hím vörös sapkát visel, amelyből idősebb korára a csak egy vörös folt marad meg tarkóján. A két látható szélső faroktolla fehér, fekete pettyekkel vagy sávokkal. Fartájéka és alsó farokfedői vörösek.

Életmódja, táplálkozása:
Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő rovarokat, hernyókat, lárvákat, hangyákat keresgélve, majd ragadós nyelvével szedi ki táplálékát. Télen csonthéjas gyümölcsöket, makkot is fogyaszt és a kihelyezett etetőknek is gyakori látogatója. Ilyenkor gyakran kisajátítja az etetőt és más madarakat nem enged annak közelébe. A kilógatott faggyún akár fejjel lefelé is csüng. Időnként kis lyuksorokat váj a fa törzsébe, hogy a kicsorduló nedvet megcsapolhassa. Feltöri, kitágítja a kis énekesmadarak fészekodvait, felfalja tojásaikat, fiókáikat. A fenyőtobozokat beszorítja a kéreg alá és úgy szedi ki belőlük a magvakat.

Fészkelése, szaporodása:
Május és június között saját fészekodvát önmaga vájja, rendszerint élő fa törzsébe vagy függőleges ágába de akár telefonpóznába is. Több odú készítésébe is belekezd, de csak egyet fejez be, amelyet egyébként semmivel nem bélel ki. Fészekalja 4-6 tojásból áll, amelyen 14-16 napig kotlik. A kikelt fiókák további 3-4 hét elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.


Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:


Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***