Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ŐSZAPÓ
(Long-tailed Tit, Aegithalos caudatus)

Őszapó
Előfordulása, élőhelye:
Egyes fajai Európában, Ázsiában, Amerika északi vagy középső részén élnek. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon mindössze egy faja, az Európai őszapó (Aegithalos caudatus) honos, éppen ezért a hétköznapokban egyszerűen csak Öszapónak nevezik. Állandó, nem vonuló madár.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Törzse rövid és zömök, meglehetősen apró madár. Testhossza a farokkal együtt 13-15 cm. Igen rövid, kúpos csőre elöl kihegyesedik. A nemek színezete hasonló. Háta fekete, finom vörösesbarna vállfedőkkel. Hosszú, keskeny farktolla is fekete színű és enyhén villás. A tojók hosszú farktolla a költési időszak alatt időnként el van görbülve, mivel farkuk nem fér el az odúban, ezért kissé meghajlik.

Életmódja, táplálkozása:
A gazdag aljnövényzetű, pusztuló elhalt fákkal és bozótos helyekkel tarkított lombos és lombelegyes erdőket kedveli, de parkokban, gyümölcsligetekben, és kertekben is szívesen fészkel, ahol nagyobb számban találhatók fák. Télen gyakori látogatója a madáretetőknek. Etetőkről etetőkre jár, így vészeli át a telet. Az év nagy részében csapatosan, rendszerint családi kötelékekben kóborolnak. Rovarokkal, lepkékkel, hernyókkal, férgekkel, télen olajos magvakkal, bogyókkal táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
Évente egyszer költ. Sűrű erdőkben, eldugott helyen, dús növényzetű területeken, bokrokban építi meg zárt, gömb alakú jól álcázott fészkét. Pókfonálból, hernyók fonadékából készíti el otthonát, melyeket zuzmókkal, mohákkal rögzít. A bejárat egy apró nyílás, melyet levelekkel eltakar, így a lehető legjobban beleolvad környezetébe. Fészekalja 9-11 tojásból áll, melyen 12-13 napig mindkét szülő kotlik. A kikelt fiókákat mindkét szülő táplálja, akik további 18-19 nap elteltével hagyják el a fészket. Ha a költés többször is meghiúsul, akkor a párok besegítenek más, közelben található őszapópárnak fiókáik felnevelésébe.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***