Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

PARLAGI SAS
(Imperial Eagle, Aquila heliaca)

Előfordulása, élőhelye:
Elsősorban Ázsia és Kelet- és Délkelet-Európa füves pusztáin, nyílt síksági és hegyvidéki ritkás erdőiben és fás mocsaraiban költ. Télen az északi területen fészkelők élőhelyüktől délebbre fekvő területekre vonulnak. Magyarországon a középhegységek peremén és azoknak alfölddel érintkező füves pusztáin, mezőgazdasági területein is megtelepszik. Magyarország és Szlovákia területén, elsősorban hegyek, hegylábak közelében fordul elő. Egyes becslések szerint Magyarországon 70-80 pár fészkel, és ez az állomány télen is helyben marad.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Nagy termetű, hosszú szárnyú madár. Testhossza 70-83 cm, szárnyfesztávolsága pedig 175 – 205 cm, a hímek testtömege 2,5-4 kg, a tojóké 2,8-4,5 kg. Erős, hosszú karmú lábai és kampós csőre sárga, amelynek vége szürkés színezetű. A fiatal példányok tollazata homokszínű alapon csíkozott, az idősebbeké viszont nagyon sötét feketésbarna, tarkójuk világos sárgásbarnabarna, vállrészükön pedig két fehér foltot viselnek. A nemek színezete egyforma.

Életmódja, táplálkozása:
A parlagi sas ragadozó madár, elsősorban különféle rágcsálókkal, ürgékkel, pockokkal, továbbá hüllőkkel és kisebb madarakkal és ha alkalom adódik rá, dögöt is fogyaszt. Mivel az ürge és a hörcsög téli álmot alszik, ebben az időszakban gyakran zsákmányol mezei nyulat és közepes méretű madarakat, varjat szarkát, fácánt, galambot.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak április elején kezdődik. Óriási, akár 1,5 méter átmérőjű vészkét magasan a fák koronájában ágakból építi és belsejét vékonyabb gallyakkal, zöld leveles ágakkal és fűcsomókkal béleli. Territoriális viselkedés jellemzi, így a fészket több évig is használja. Rendszerint váltófészket is épít. Fészekalja 2-3 tojásból áll, amelyen a szülők felváltva 43 napig kotlanak. A kikelt fiókák további 57-62 nap elteltével hagyják el a fészket, bár általában ezt az időt csak a legkorábban kikelt, legerősebb utód éri meg. A fiatal sasok körülbelül három évesen válnak ivaréretté. Ideális esetben a parlagi sas akár 50 évig is elélhet.

Védettsége:
Magyarországon fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***