Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

RÉTISAS
(White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla)

Előfordulása, élőhelye:
Európában Észak-Norvégiától egészen a Balkán-félszigetig előfordul. Az idősebb példányok egész évben a fészek közelében maradnak, míg a fiatalok ivarérettségük eléréséig a Földközi-tenger nyugati felére, ritkábban a Közel-Keletre és Észak-Afrikába vonulnak, kóborolnak. Igen sokféle élőhelyen előfordul, de táplálkozása miatt elsősorban a vizes területeket, tengerpartokat, folyókat, tavakat és mocsarak vidékeit részesíti előnyben. Kedveli a magas, öreg fákkal benőtt vidékeket, a tengerparton pedig a magasabb sziklapárkányokat. Magyarországon egész évben előfordul, több száz pár állandóan itt fészkel.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Hatalmas termetű ragadozó madár. Testhossza 76-92 cm, szárnyfesztávolsága 190-240 cm, a hím testtömege 3,1-5,4 kg, a tojó 3,7-6,9 kg. A fiatalok tollazata sötétbarna színű, farkuk és csőrük is sötét színű. Az idősebbek tollazata világos sárgásbarna, csőrük sárga, farkuk pedig fehér színű.

Életmódja, táplálkozása:
Elsősorban halakkal és vízimadarakkal, valamint hüllőkkel és kisebb emlősökkel táplálkozik. Télen a nagy vadlúdcsapatokat követi, gyakran zsákmányol mezei nyulat és dögöt is fogyaszt. Különösen a hideg, kemény teleken előszeretettel fogyasztja a nyíltabb helyeken a vadászok által kint hagyott zsigereket.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak januártól júniusig tart. Gallyakból készült hatalmas méretű fészkét idős fák koronájába vagy sziklaperemekre építi. Már január közepén megkezdi új fészkének építését, vagy már meglévő fészkének tatarozását, karbantartását és februárban pedig már tojásain ül. A fészek belsejét száraz növényi részekkel béleli. Fészekalja 1-3 tojásból áll, amelyen a tojó 38-40 napig kotlik. Ez idő alatt a hím eteti a párját. Amíg kicsik a fiókák, valamelyik szülő mindig őrzi őket. A kikelt fiókák további 3 hónap elteltével hagyják el a fészket és még körülbelül 30-40 napig a szüleik közelében maradnak.

Védettsége:
Magyarországon fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***