Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SZAJKÓ
(Eurasian Jay, Garrulus glandarius)

Előfordulása, élőhelye:
Európában, Ázsiában és Afrika északnyugati partvidékén fészkel. Lombos, elegyes és tűlevelű erdőkben, valamint fás parkokban egyaránt előfordul. Leginkább a ligetes, művelt mezőgazdasági területekkel és tisztásokkal megszakított kisebb erdőket kedveli. Fátlan területeken nem él meg, lételeme a tölgy vagy a bükk jelenléte. Magyarországon állandó, rendszeresen fészkelő faj.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
A Magyarországon élő varjúfélék között a legkisebb. Testhossza 34-35 cm, szárnyfesztávolsága 54-58 cm, testtömege 140-180 gramm. A tojó kisebb, mint a hím. Tollazata rózsaszínes világosbarna, szeme világoskék, rövid, erős csőre fekete színű. Farka fekete, míg farcsíkja és alsó farkfedői fehérek. Feketés szárnyán a széles fehér foltot és égszínkék szárnytükröt visel.

Életmódja, táplálkozása:
Tápláléka igen változatos. Tölgymakk, bükkmakk, kukorica, gabonafélék magvai, dió, mandula, alma, szőlő, barack, erdei gyümölcsök egyaránt szerepelnek az étlapján. A makkon és a csonthéjasokon kívül szívesen fogyaszt bogyókat, gyümölcsöket, rovarokat, férgeket, kisebb rágcsálókat és hüllőket is. Feldúlja és kirabolja a kisebb énekesmadarak fészkét is. Ősszel nagyrészt tölgymakkból álló raktárkészletet gyűjtöget télire. Ezeket a rejtekhelyeket nem mindig találja meg, amellyel akaratlanul hasznos erdőgazdasági tevékenységet folytat, biztosítva a magok kikelését, az erdő folyamatos megújulását.

Fészkelése, szaporodása:
Évente egyszer, májusban költ. Fákra, esetleg tujasorokra építi gallyakból és fűszálakból álló lapos fészkét, amelyet gyökerekkel és egyéb növényi eredetű anyagokkal bélel ki. Fészekalja 5-7 tojásból áll, melyen 16-20 napig kotlik. A kikelt fiókák további 21-23 nap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***