Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SZALAKÓTA
(European Roller, Coracias garrulus)

Előfordulása:
Eurázsia erdős sztyepp jellegű területein és Észak-Afrika nyugati részén az Atlasz hegységben él. Az elmúlt 100 évben mint fészkelő eltűnt Dániából, Svájcból és Németország majdnem teljes területéről is. Költőterülete hazánkban is csak az Alföldre, valamint a Mezőföld déli részére szűkűlt, a Dunántúlról teljesen eltűnt. A száraz, meleg, fasorokkal és ligetekkel tarkított tájakat kedveli, amely sok nagy testű, talajon mozgó rovar élőhelye. Vonuló madár, Magyarországon áprilistól szeptemberig tartózkodik, a telet Dél-Afrikában tölti.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Nagy, erős felépítésű madár, testhossza 29-32 cm, szárnyfesztávolsága 52-57 cm, testtömege 120-160 gramm. Tollazata feltűnő, zöldes égszínkék színű, a felnőtt madár feje, nyaka és hasoldala zöldeskék. Homloka és álla fehéres, szemén vékony fekete sáv húzódik át. Háta gesztenyebarna, farkcsíkja bíborkék, válla kobaltkék, szárnyfedői világos kékeszöldek, evezőtollai kékesfeketék. Farka feketéskék, farktollainak széle halványzöld, a csúcsuk fekete. Alsó szárnyfedői világoskékek, evezőtollai fekete csúcsúak. Erős, lehajló, kissé horgas végű csőre és lába fekete.

Életmódja, táplálkozása:
Nagyobb rovarokat, bogarakat, sáskákat, csigákat, valamint időnként apró rágcsálókat, madárfiókákat, hüllőket és kétéltűeket zsákmányol. Lesből támadva és a levegőben egyaránt vadászik. Ősszel bogyókat eszik és a szőlőt is fogyaszt. Karóról, kerítésről, oszlop tetejéről, vagy villanydrótról lesi zsákmányát.

Fészkelése, szaporodása:
Évente egyszer költ. A költési időszak májustól júniusig tart. Más madarak által vájt odvakba és partszakadásokba rakja fészkét, illetve szívesen fészkel a kihelyezett fészekodúkba is. Fészekalja 4-6 tojásból áll, amelyen 18-19 napig mindkét szülő felváltva kotlik. A kikelt fiókák további 26-28 nap elteltével hagyják el a fészket, de a szülők 1-2 hétig még etetik őket.

Védettsége:
Magyarországon fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "D" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***