Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SZÜRKE GÉM
(Grey Heron, Ardea cinerea)

Előfordulása, élőhelye:
Eurázsiában és Dél-Afrikában nagy területen elterjedt faj, Európa legelterjedtebb gémféléje, amely jól alkalmazkodik akár az emberi környezethez is. Magyarországon februártól októberig tartózkodik, sőt az állomány egy része a telet is nálunk tölti. A vonuló egyedek a telet Afrikában a Szaharától délre eső területeken töltik.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Nagyon nagy, erős felépítésű madár. Testhossza 84–102 cm, szárnyfesztávolsága 155–175 cm, testtömege 1,5–2 kg között mozog. Csőre egyenes, erős, szürkéssárga színű, amely a költési időszakban inkább narancsszínű. Tollazata alapvetően szürkés színezetű. Nyaka és feje fehéres, bóbitája, mely a szeme mögül indul, fekete. Evezőtollai feketék, szárnyfedői sötétszürkék. Lába szürke vagy szürkéssárga.

Életmódja, táplálkozása:
Mocsarak, folyók, tavak partján halakkal, kétéltűekkel, csigákkal, hüllőkkel, kisemlősökkel, rákokkal táplálkozik. A sekély vízben mozdulatlanul állva várja zsákmányát, amelyet hegyes csőrével villámgyorsan lecsapva fog el. Táplálékban gazdag területeken nagy tömegben fordul elő. A halastavakon, halgazdaságokban nem kedvelt madárfaj, mert a telepített halállományban komoly károkat okoz.

Fészkelése, szaporodása:
Évente csak egyszer költ, a költési időszak márciusban kezdődik. Leggyakrabban ártéri erdőkben a fák koronáiban, ritkábban nádasokban építi fészkét, amelyet gallyakból, nádszálakból készít. A hímeket territoriális viselkedés jellemzi, területüket hevesen védelmezik a többi hímmel szemben. Fészekalja 4-5 tojásból áll, amelyen 24-25 napig mindkét szülő felváltva kotlik. A kikelt fiókákat mindkét szülő eteti, amelyek további 45-55 nap elteltével hagyják el a fészket. Táplálékban szegény években előfordul, hogy csak az idősebb, életerősebb utódokat nevelik fel szüleik, a gyengébbek elpusztulnak.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***