Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

TŐKÉS RÉCE
(Mallard, Anas platyrhynchos)

Előfordulása, élőhelye:
A házikacsa őse egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt. A Kárpát-medencében, így Magyarországon is a leggyakoribb récefaj. Kóborló egyedei eljutottak Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába is. Az ember betelepítette az Egyesült Államok keleti részébe, a Bermuda-szigetekre, Ausztrália és Új-Zéland területére is. Élőhelyéül elsősorban a tápanyagban gazdag tavakat, folyókat, erdei mocsarakat, tengerpartokat részesíti előnyben. A magyarországi állomány egy része áttelel, a másik része vonuló.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 50-60 cm, szárnyfesztávolsága 81-95 cm, testtömege 750-1450 gramm. A tojó kisebb és könnyebb, mint a hím. A hím csőre zöldessárga, feje fémesen csillogó zöld, nyakán fehér gallér van, melle gesztenyebarna, oldala és hasa világosszürke. Szárnyai külső felülete, valamint estének felső része, a nyak tövétől a hát közepéig barnásszürke, a hát közepétől a farokig kékesfekete, egészen a farokig, melynek oldalsó szegélye fehér. A tojó egész teste barna alapszínű, amelyet kisebb-nagyobb fekete foltok tarkítanak. Ez tipikus rejtő színezet, amely a nádasban elrejti a ragadozók szeme elől.

Életmódja, táplálkozása:
Magvakkal, növényi részekkel, gerinctelenekkel, apró halakkal, ebihalakkal, férgekkel és rovarokkal táplálkozik. Nem tud teljesen a víz alá bukni, ezért a madár hátsó része kiemelkedik a vízből.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak rendszerint márciusban kezdődik. A sűrű növényzetbe, nádasokba rakja növényi részekből és pehelytollakból készített fészkét. Fészekalja 9-13 tojásból áll, amelyen 22-28 napig kotlik. A kikelt fiókák további 8 hét elteltével hagyják el a fészket. Az ivarérettséget 1 éves korukban érik el.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***