Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

TÖVISSZÚRÓ GÉBICS
(Red-backed Shrike, Lanius collurio)

Előfordulása, élőhelye:
Eurázsia területén a legelterjedtebb. Jellemző élőhelyei a domboldalak galagonyásai, gyümölcsösök, útszéli bokrok. Magyarországon áprilistól októberig tartózkodik, rendszeresen fészkelő faj, a telet Afrika trópusi részein tölti.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 16-18 cm, szárnyfesztávolsága 24–27 cm, testtömege 25–35 gramm. A nemek eltérőek. A hím fejteteje hamuszürke, a szemén egy álarchoz hasonló áthúzódó széles fekete csík látható, háta gesztenyebarna, melle és hasa világosbarnás rózsaszín, farka fekete. A tojó fejteteje barna, tarkója szürke, szemsávja szintén barna, háta világosbarna, melle és hasa sárgás piszkosfehér, farka barna.

Életmódja, táplálkozása:
Ízeltlábúakkal, tücskökkel, a kabócákkal, cserebogarakkal, méhekkel valamint apró termetű rágcsálókkal, egerekkel és pockokkal és hüllőkkel táplálkozik. Többet zsákmányol, mint amennyit elfogyaszt, ezért a fölös prédát tövisekre szurkálva elraktározza, így később ha friss préda nincs kilátásban, akkor a raktárkészletéből falatozik.

Fészkelése, szaporodása:
Évente csak egyszer költ. A koltési időszak májusban kezdődik. A fészket a szülők együtt maximum 2 métereses magasságban galagonya-, vadrózsa-, kökénybokorra építik. Fészekalja 5-7 tojásból áll, amelyen a tojó 14-16 napig kotlik. A kikelt fiókák további 16 nap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***