Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

VÖRÖS VÉRCSE
(Common Kestrel, Falco tinnunculus)

Előfordulása, élőhelye:
Európában, valamint Ázsia és Afrika jelentős területén honos. Élőhelyéül a mezőkkel tarkított erdőket, a mezőgazdasági területekkel és legelőkkel szomszédos facsoportokat részesíti előnyben. A sűrű, zárt, összefüggő erdőket nem kedveli, viszont ember lakta településeken, városokban gyakran előfordul. Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó faj. Egyes becslések szerint 650-700 példány él Magyarországon.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 31-37 cm, szárnyfesztávolsága 68-78 cm. A hímek testtömege 160-210 gramm, a tojóké 200-250 gramm. A hím háta vörösesbarna, sötét foltokkal, hasa és oldala sárga alapon fekete pöttyös, feje és farka hamuszürke, a farok vége fekete színű. A tojó háta és farka rozsdabarna, sötét keresztsávokkal, hasa és oldala szintén sárga alapon fekete pöttyös, farka végén barna keresztszalag.

Életmódja, táplálkozása:
A levegőben farkát legyezőszerűen széttárva, egy helyben lebegve "szitálva" keresi zsákmányát, majd hirtelen zuhanórepüléssel lecsap áldozatára. Rágcsálókkal, egerekkel, pockokkal, kisebb madarakkal, gyíkokkal, valamint nagyobb méretű rovarokkal, sáskákkal, szöcskékkel táplálkozik. A kisebb madarakat sokszor a levegőben fogja el.

Fészkelése, szaporodása:
Leggyakrabban varjak és szarkák a fák tetején lévő, gallyakból álló fészkét foglalja el, de gyakran fészkel fák odvaiban, sziklafalak peremén, kőbányákban, várromokban, illetve városok magasabb épületeinek, templomtornyainak padlásterében. Fészekalja 3-8 tojásból áll, amelyen 28-30 napig kotlik. A kikelt fiókák további 1 hónap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez nagyobb méretű "C" típusú odú (költőláda) kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***