Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SÁRGARIGÓ
(Eurasian Golden-Oriole, Oriolus oriolus)

Előfordulása, élőhelye:
Egész Európában és Nyugat-Ázsiában előfordul. Élőhelyéül az ártéri és folyóparti erdőket, ligeteket, parkokat részesíti előnyben. Magyarországon májustól szeptember elejéig tartózkodik, rendszeresen fészkelő faj. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre fekvő területeken tölti.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 22-25 cm, szárnyfesztávolsága 44-47 cm, testtömege 56-79 gramm. Csőre vörös, szárnya és farokvédője vége fekete. A hím testének többi része aranysárga, a tojó alsóteste piszkosfehér, finom sávozással.

Életmódja, táplálkozása:
Rovarokkal, elsősorban hernyókkal és lepkékkel, valamint gyümölcsérés idején a cseresznyével és más édes bogyós növények terméseivel táplálkozik. A gyümölcsösökben ilyenkor kisebb károkat okoz, de ezt a kártékony rovarok pusztításával ellensúlyozza.

Fészkelése, szaporodása:
Kosárszerű, fűszálakból szőtt fészkét magas, lombos fák koronájába építi. Fészekalja 3-5 tojásból áll, amelyen 13-14 napig kotlik. A kikelt fiókák további 14-17 nap elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt a fiókákat mindkét szülő hernyókkal, lepkékkel és egyéb ízeltlábúakkal táplálja.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***