piximre

TÚRKEVE (HUNGAROBIRDS) TORONY- ÉS KERTI MADÁRLES - KRONOLÓGIA
(Feltöltve: 2014 február 11.)

Megérkezés:
Egy egész hétvégés madárfotózásra jelentkeztünk be párommal Pabar Zoltán barátomhoz, aki mint természetfotós túrizmussal foglalkozó szakember egészen véletlenül rendelkezik egy jó kis üveges toronylessel, amelyből Vörös vércséket és Szalakótákat lehet természetes környezetben, kiváló panorámából megfigyelni és fotózni. Szállásunk a szintén Zoli által biztosított Kövirigó vendégház, amely egy jól felszerelt, komfortos, kétszintes kellemes hangulatú házikó.

Pénteki kerti madárles:
Mivel kora délután érkeztünk kiültünk a vendégház telkén kiépített üveges itatós madárlesbe. Elég sok felhő volt az égen, nem voltak túl jó fények, így a másnapi toronyles miatt is aggódtam kicsit. Ettől függetlenül mi úgy döntöttünk, hogy jól érezzük magunkat, úgyhogy bizakodva vártuk a madarakat. Nem kellett sokáig várnunk, hogy az itatóra beköszönjönenek az első gerlék, verebek. (Kattints a fotókra)

piximre piximre

A következő látogatók egyike egy sokak által kedvelt faj, egy házi rozsdafarkú volt, akik módszeresen végig ugrálta a beszálló ágakat, valamint egy tövisszúró gébics, aki egy fél percig ücsörgött egy ágon, aztán mintha megijedt volna valamitől, elszállt. (Kattints a fotókra)

piximre piximre

Hát nem voltunk elhalmozva madarakkal, de azért megvolt az öröm, amikor váratlanul megjelent egy szomjas Nagy fakopáncs és nemsokkal utána egy Zöld küllőt csodálhattunk meg közelről. (Kattints a fotókra)

piximre piximre

És hogy a nem túl nagy tortán legyen egy kis hab is, egy kíváncsi Barázdabillegető is bekukucskált az ablakon, pontosabban elmélyülten nézegette magát a reflexiós üveg tükrében. Szóval a felhős idő miatt nem voltak túl jó fényeink és a madarak sem voltak túl szomjasak, ettől függetlenül jól éreztük magunkat és kíváncsian vártuk a másnapi toronylest. (Kattints a fotóra)

piximre

Szombati toronyles:
Korán keltünk, mert a ragadozók megfigyelésének alapköve, hogy mielőtt ők ébrednek, már kint legyél a lesben. Pabar Zoli barátom terepjáróval vitt minket a helyszínre. Mivel az elsődleges cél a Vörös vércse fotózása volt, hozott egy pár fehér egeret a ragadozó csalogatása céljából. Jó-jó tufom, hogy ez így nem túl természetes, kaptam is az ívet fotós kollégáimtól, de sajnos akkor éppen Zolinak nem sikerült authentikusabb zsákmányállat beszerzése. Szóval túravezetőnk becsalizott, elhelyezett minket a lesben, és aztán ott is hagyott minket, hogy jól kifotózhassuk magunkat.
Aki esetleg még nem látott közelebbről toronylest, az a következő képen láthatja miben ültünk. Ez egy négy lábon álló torony, amelynek padlózata körülbelül 3 méter magasan van és két fotós kényelmesen elfér benne két álvánnyal és felszereléssel együtt. A les magassága és tájolása úgy van kitalálva, hogy lehetőleg előttünk történjenek a dolgok. (Kattints a fotóra)

piximre

Az idő váltakozóan felhős-napos volt, úgyhogy nagy volt az izgalom, hogy amikor exponálni kell, akkor éppen ne takarja felhő a Napot. A toronyles egyik oldalán Vércse odú, a másik oldalán pedig Szalakóta odú van kihelyezve, úgyhogy nem kellett sokat várni az első madár megjelenésére. Egy Szalakóta pár kezdett szó szerint nyüzsögni, mivel az odúban kikelt fiókáiknak kezdték el hordani az élelmet. Ezzel jó nagy forgalmat bonyolítottak a les előtt, úgyhogy ez növelte az esélyeinket.

piximre piximre

Aztán megjelent a várva várt Vörös vércse is. Óvatos volt, több ágon is elücsörgött egy darabig és hol a tükörképét nézegette, hol a kihelyezett zsákmányt szemlélgette. Szemet gyönyörködtető ragadozó. (Kattints a fotóra)

piximre

Párom is megörökítette az időnként unatkozni látszó ragadozót. (Kattints a fotóra)

piximre

Érdekességképpen megemlítem, hogy a volt egy pillanat, amikor a Vércse egy olyan ágra ült, amelyet már túl közelinek éreztek a fészkükhöz. Ekkor váratlan dolog történt: a Szalakóta kamikaze módon szó szerint frontálisan nekiment a vércsének. Ez annyira váratlan húzás volt, hogy sajnos nem sikerült lencsevégre kapni. Aztán a sok ücsörgés, nézelődés után végre eljött a pillanat, amikor megszületett benne ragadozóban az elhatározás és lecsapott. Ez szintén váratlanul történt meg, úgyhogy sajnos ezt sem tudtuk lefotózni, ugyanis azt vártuk, hogy előtte "lebegni" fog egy pár másodpercig előttünk. Ez nem így történt, viszont aztán felült egy ágra falatozni, amit már mi is élvezhettünk. (Kattints a fotókra)

piximre piximre

A falatozás nem tartott sokáig, ugyanis megjelent az asszony, aki begyűjtötte a ház urától a sápot. (Kattints a fotókra)

piximre

Úgy gondolom, hogy értékes zsákmánnyal térhettünk haza. Két gyönyörű madárfajt fotózhattunk le és figyelhettünk meg közelről, ami egy nem mindennapi élmény, főleg a hozzánk hasonló városi ember számára. Köszönet mindenért Pabar Zoli barátomnak.
_______________________________________________________


piximre
piximre

*** © Designed by Imre Simon ***