piximre

TÚRKEVE (HUNGAROBIRDS) SASLES 2014 JANUÁR - BLOG
(Feltöltve: 2014 február 19.)

Előzmények:
Januárban van a születésnapom, és mivel régi nagy vágyam volt egy sasfotózás lesből, családom anyagilag besegített, hogy mindez most megvalósuljon. A megfelelő anyagi fedezet birtokában be is jelentkeztem Túrkevére a megfelelő emberhez Pabar Zoltán barátomhoz (Hungarobirds), akinek a megfelelő helyen ki van építve a megfelelő lese ezeknek a gyönyörű ragadozóknak a megfigyeléséhez, fotózásához.

Az oda vezető út:
Január 26-ára szombatra kaptam időpontot, így már előtte való nap pénteken autóba ültem és elindultam a kisújszállási Ifjúsági szállón előre lefoglalt szállásomat birtokba venni. Az odavezető út a 4-e számú főúton kissé viszontagságos volt, mivel esett a hó - ami egyébként szép volt -, de a havas latyakba gázoló kamionok által felvert és a szembejövő sávból váratlanul átzúduló és a szélvédőre csapódó sárfelhők már kevésbé voltak kellemesek. Pedig oda volt készítve a gép a kezem ügyébe, mert az volt a tervem, hogy útközben ha látok valami izgalmasat (ölyvet, sast, őzet, stb.), akkor félre állok és fotózgatok, de hát a hókotrók által az út szélére félretolt hó miatt szinte lehetetlen és életveszélyes lett volna félre állni. Szerencsére gond nélkül célba értem és elfoglaltam szállásomat, egy nagyon kellemes, kényelmes, négy személyes kis faházat, ahol igyekeztem mielőbb kényelembe helyezni és korán letenni magam, mert a sasozáshoz bizony korán kell kelni.

Indul a nap:
Hajnali fél 5-kor érkezett Pabar Zoli és ahogy megbeszéltük én már teljes menetfelszerelésben indulásra készen vártam. Még jócskán sötét volt, így Zoli alapos helyismeretére és komoly vezetési rutinjára volt szükség, mert a leshez a kukk sötétben a semmin keresztül vezetett a semmilyen út. De jól bírta a terepjáró, amely fényszórójának előterében időnként mezei nyulak ugrottak fel és szaladgáltak előttünk. Körülbelül 20 perc zötykölődés után értünk a jól álcázott üveges leshez, amelyhez a mai napig nem tudom, hogy Zoli hogy talált oda.

A fotózás:
Igyekeztünk mielőbb kihalyezni a les elé a ragadozók csaolgatására szolgáló húst és elhelyezkedni a lesben. Zoli a konfortot azzal növelte, hogy gázsziesztával befűtött, és akkumulátorról működő csendes számítógép ventillátorokkal fújatta le a párát a lesüvegről. Amíg ki nem világosodott, eszegettünk, beszélgettünk. Sajnos az egész délelőttöt és a délután első részét is igazi paradicsomszünetként kellett elkönyvelnünk, mivel a sas urak és hölgyek két jó messze lévő fán ücsörögtek. Időnként elszálltak - persze nem felénk -, aztán ugyanoda vissza tértek. Mindennek tetejébe még a Nap sem akart kisütni. Pontosabban biztos kisütött, csak a jó vaskos felhőtakaró fölött. Így saját szórakoztatásunkra a kihelyezett húsra érkező varjakat és szarkákat kezdtük el fotózgatni.

piximre

Aztán egy Egerészölyv is megtisztelt minket jelenléltével. A semmiből tűnt fel, kapkodva keztdünk rá exponálni. Fenséges volt, ahogy kitárva a szárnyát elvitorlázott felettünk. Nem szállt le, úgyhogy épp annyi időnk volt, hogy pár képet készítsünk a röptéről.

piximre

Emlékeim szerint délután 3 óra után érkezett meg az első Rétisas. Elemelkedett a fáról és elindult felénk. Nekem szó szerint a torkomban dobogott a szívem. Csak az járt a fejemben, hogy egész nap itt kuporogtam, csak szálljon le, hogy legalább pár értékelhető fotót készíthessek erről a csodálatos nagy ragadozóról.

piximre

Teljesült a kívánságom, leszállt ez a gyönyörű madár. Óriási élmény ezt a nagy méretű, félelmetes fegyverzettel ellátott ragadozó madarat ilyen közelről látni. Meglepően jól tűrve a szarkák és varjak szemtelenkedését nagy nyugalommal falatozgatott a húsból.

piximre

Túl sokat nem időzött a földön, hamar felemelkedett és elszállt, de többször is megtisztelt még minket azzal, hogy mint valami légijárőr elvitorlázgatott a les előtt.

piximre

Több alkalommal is igen nagy tempójú látványos mélyrepülésekkel hozta rá a frászt a kihelyezett húscafatokon marakodó szarkákra, varjakra.

piximre

Aztán teljesen váratlanul megjelent az égbolt másik nagy királya a Parlagi sas. Lett is belőle kisebb nézeteltérés, amelyből egyszer igazi légiharc is kialakult az addig a terepet magabiztosan uraló vetélytárssal, mivel egyik pillanatról a másikra megtámadta azt. Sajnos ezt nagy bánatomra nem sikerült lefotóznom. Remélem legközelebb majd sikerül.

piximre

Zoli szerint jobb lett volna a termés, ha egy kicsit hideggebb a január, mert akkor több ragadozót is lencsevégre kaphattunk volna (több Egerészölyv, Karvaly, Héja) és igazi háborúk zajlottak volna előttünk az élelem birtoklásáért. Mindent összetéve nem volt eredménytelen a nap, a kevés fény és kis madárforgalom ellenére is jó élményekkel és zsákmánnyal térhettem haza az első sasfotózásomról. Köszönet mindenért Pabar Zoli barátomnak.
_______________________________________________________


piximre
piximre

*** Designed by Imre Simon ***