piximre

LESSÁTOR PROJEKT (2015 január)
(Feltöltve: 2014 február 11.)

Az ide vezető út:
Idővel rájöttem, hogy hiába építettünk otthon egy saját kerti itatós madárlest, a mozgásterünk és a lefotózható madárfajok mennyisége az ott megjelenő madarakra korlátozódik. Ráadásul ha mások által épített lesekbe ülünk be, akkor egyrészt az ott készült fotókat nem érezhetjük 100%-ban a sajátunknak, másrészt jó sok pénzbe is kerül. Természetesen ettől függetlenül nem zárkózunk el a fizetős madárlesek használata elől, hiszen az is egy jó kirándulás, kikapcsolódás és új fotós kollégákat ismerhetünk meg, új emberi és szakmai kapcsolatokat teremthetünk.

Az elhatározás:
Szóval mozgásterünk kiterjesztéséhez a legjobb eszköz a lessátor, hiszen azt a terepen lerakva és a madarakat oda csalogatva nagy eséllyel lehet az eddig nem fotózott fajokat lencsevégre kapni. Szabó Attila barátom hívott el nemrég egy lessátras fotózásra, és nagyon megtetszett az ő Stealth Gear Tarnzelt típusú lessátra. Azon nyomban kifaggattam a beszerzési forrásról, és még szerencsém is volt, mert az Érden található Megawood Kft. (lesen.hu) természetfotós és vadász boltjában éppen akcióban volt 36 ezer forintért.

piximre

A sátor egy szintén terepszínű, kör alakú hátizsákkal kapjuk, amely megkönnyíti a szállítását és a tárolását. Kapunk hozzá rögzítő cövekeket, hogy ne fújja el a szél, és két rugalmas merevítő pálcát, amit nekünk kell felállításnál a tetejébe applikálni, hogy az ne rogyjon be.

piximre

A sátorban két fotós állványostul, mindenestül kényelmesen elfér. Felállítása nagyon egyszerű, mivel gyakrolatilag a hátizsákból kivéve az rugóacél szerkezet igyekszik az üzemi állapotába kerülni, azaz ha nem vigyázunk szó szerint kiugrik a kezünkből. Ez egyébként így van rendjén, mert a használati útmutatóban egy fotó is arról árulkodik, hogy ezt gyakorlatilag el kell dobni, és mire földet ér a rugóacél szerkezet úgymond nyugalmi állaptoába szétugrik.

piximre

Ezután már csak fel kell állítani, lecövekelni és a már említett rugalmas merevítő pálcákkal a tetejét kimerevíteni. A sátorból mind a négy irányba készült egy kisebb és egy nagyobb cipzározható kémlelőnyílás az egy-, illetve kétszemélyes fotózáshoz. A gyártó a kisebbik kémlelőnyílásokra tépőzáras szúnyoghálóról is gondoskodott.

piximre piximre
piximre

A sátorba az egyik oldaláról nagy méretű szintén cipzározható ajtónyíláson léphetünk be, amelyen kényelmesen ki-be lehet pakolászni, közlekedni.

piximre

Kétszemélyes fotózás esetén a nagyobbik kémlelőnyílást kell megnyitni, ezért hogy a madarak ne lássanak be, a sátrat egy terepszínű hálóval egészítettem ki, amely belóg a képlelőnyílás elé. Ezt is Szabó Attila barátomtól lestem el, jól működik, mert még egszer sem repült el madár attól, hogy megmozdultunk a sátorban.

piximre

A sátor öszecsukása már keményebb dolog. Nem vészes, de nem szabad ész nélkül nekiesni, mert kárt tehetünk a rugóacél szerkezetben. Csak meg kell tanulni a trükkjét. Segítségképpen itt van néhány fotó az összecsukás menetéről.

piximre piximre
piximre piximre
piximre piximre

Amikor tesszük vissza a zsákjába vigyázzunk, mert ha nem fogjuk rendesen, újfent szétugrik és kezdhetjük elölről. Ha valaki ilyet vásárol, szerintem jól jár vele. Sok sikert a használatához, jó fényeket és szép fotókat kívánok!
_______________________________________________________


piximre
piximre

*** Designed by Imre Simon ***