piximre

RAGADOZÓ MADÁR PROJEKT - 2015 január - JEGYZET
(Feltöltve: 2015 február 20.)

A megismerkedés:
A BPH (birdphotography.hu madárfotós weboldalon megismerkedtem Szabó Attilával, akiről kiderült, hogy szinte a szomszédban lakik, és a közelben egy ártéren szokott lesből, lessátorból fotózgatni. El is hívott egy fotózásra, ahol lessátorból egy általa készített itatóra és egy egerészölyveknek kihelyezett beszállóágra lestünk. Ragadozó nemigen érkezett, inkább tisztes távolságban köröztek, úgyhogy meg is született az elhatározás, hogy fel kellene futtatni a lest, azaz oda kellene szoktatni ezeket a pompás ragadozó madarakat.

Kezdetek:
Hát az őszintét megvallva, azt hittem, hogy egyszerűbb dolog az ölyveket az objektív elé csalni. Jó nagyot tévedtem. Igen óvatos madarak, a kihelyezett friss húsnak ellenállva képesek órákig egy számunkra lehetetlen, lefotózhatatlan helyen órákig ücsörögni, aztán - amikor megmozdul, nekilendül, amire azt hinnénk, hogy itt a nagy pillanat - elszállni. Szerencsére az agyvérzés elkerült minket, mert azért van öröm is az ürömben, mivel az itatóra folyamatosan érkeznek a cinegék, meggyvágók, zöldikék.

piximre piximre
piximre piximre

Második ragadozós kísérlet:
Folyamatos etetést követően egy alkalommal ismét kiültünk a lessátorba. Jó hideg volt, a meleg ruha ellenére pár óra alatt alaposan szétfagytunk de kitartottunk, reménykedtünk, hogy nem megyünk haza üres kézzel. A szarkákban bezzeg meg volt a kellő önbizalom. Folyamatosan rájártak az etetőre és lopkodták a húst.

piximre

Ez első bátor ölyvre kora délutánig kellett várni. Komótosan leüllt a beszálló végére, majd látszólag ügyetlenül egyensúlyozva odasasszézott a húshoz, egy párat hasított belőle, majd úgy döntött, hogy ezt csak biztonságosabb körülmények között tudja jóízűen elfogyasztani, ezért felmarkolt egy jókora darabot és távozott. Aznap akkor láttuk először és utoljára, de azért legalább egy pár fotót sikerült róla lőni. Arra is rájöttünk, hogy a beszállónkat mielőbb cserélni kell, hogy még csak véletlenül se legyen takarásban a madár.

piximre piximre
piximre

Az örömünk megvolt, hiszen láttunk ölyvet, és erre még az itató is rádobott egy lapáttal, mert az énekesmadarak folyamatosan hömpölyögtek élelem és víz reményében.

piximre piximre
piximre piximre

A folytatás:
Mivel elég későn kezdtünk el ezzel a témával foglalkozni, úgy döntöttünk, hogy a következő télen folytatjuk a projektet. Reméljük jó hideg lesz, amitől az az ölyvek étvágya is nagyobb lesz. Folytatjuk...
_______________________________________________________


piximre
piximre

*** Designed by Imre Simon ***