piximre

DUNAI FOTÓZÁS FÖLDÖN, VÍZEN, ÉGEN - JEGYZET
(Feltöltve: 2014 július 28.)

Az alapötlet:
Kicsit irigykedve nézegetem egyes fotós kollégák vízparti-, illetve úszó leses fotóit a szebbnél szebb vízimadarakról. Sajnos városi emberként nincs lehetőségem saját úszóles használatára. Elkészíteni még el tudnám, viszont a tárolása már nem megoldható, illetve még nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudnám megoldani. Viszont a Duna itt folyik el mellettünk, úgyhogy az az ötletem támadt, hogy ha mást nem, legalább egy csónakot kellene szerezni, amivel egy picit közelebb lehetne kerülni a vízi madarakhoz. Tettem egy kis kutató munkát, és hamar ráleltem a lehetőségre, ugyanis a szigetszentmiklósi horgász egyesülettől lehet csónakot bérelni.

Gyalogtúra a Dunaparton:
Először gyalogosan tettem egy kisebb túrát, egyrészt azért mert kíváncsi voltam, hogy a partról mit lehet fotózni, illetve azt térképeztem fel, hogy a csónakkal hova lehet beállni, illetve hol vannak bejáratok a Hókonynak vehetett holtághoz. Nem is tértem haza üres kézzel, mivel a partról a Tőkés récék egészen jól fotózhatók.

piximre piximre

A nádasban is zajlik az élet. Sikerült elkapnom egy Kék cinegét, aki izgatottan jött-ment és buzgón csipegette a nád végén lévő bambuszt.

piximre

Irány a Hókony:
Elmentünk tehát a szigetszentmiklósi horászegyesülethez, ahol egy nagyon kedves Hölgy fogadott minket, és adta ki a horgász csónakot. Kitárult előttünk a Duna madárvilága. Csónakkal nagyon jó helyekre be lehet állni, le lehet csákjázni és lehet figyelni a madármozgást. Olyan helyekre bukkantunk, amelyekre nem is gondoltunk. A Google térképről kinyomtattam egy térkép részletet, és az alapján kerestük meg azokat a helyeket, amelyeket még csónakból sem lehet szabad szemmel látni. Gyakorlatilag az első pár kattintásból sikerült lencsevégre kapni egy nádasból felröppenő, felénk tartó, aztán mellettünk elszáguldó Szürke gémet.

piximre

Nagyon izgalmas témának bizonyult a Küszvágó csérek fotózása. Jöttek-mentek, mielőtt lecsaptak a kiszemelt zsákmányra, előtte pár másodpercig a Vércsékhez hasonlóan szitáltak a levegőben.

piximre piximre
piximre

Sirályok is röpködtek fel-alá zsákmányaikkal. Nagyon jól gyakorolható a replülő madarak fotózása, amiből mindig van mit tanulni, és ráadásul egy folyamatosan imbolygó, sodródó horgász csónakból még nagyobb kihívás. :-)

piximre piximre

Ami egy nagyon kellemes meglepetés volt, hogy szinte a semmiből váratlanul megjelent egy Barna rétihéja is. Ezt a fotót sikerült gyakorlatilag csipőből tüzelve, kapkodva lőni róla. Nem extra minőség, de azért nagyon örültem neki.

piximre

Miután közelebb evickéltünk, váratlanul megint felbukkant, amiről mivel én eveztem csúnyán lemaradtam, de páromnak reflexből sikerült gyorsan "rálőni". Nem tudtunk jobb minőséget kihozni a kapkodva készült fotóinkból, de nyugtáztuk, hogy tudjuk hol van a fészkük és legközelebb majd lesben állhatunk.

piximre

Ha mozgolódást észlelünk a nádasban érdemes megállni, lecsákjázni és türelmesen lesben állni, mert előbb-utóbb felbukkannak a nádasból kiszűrődő zajok okozóji is. A Nádirigó és a Törpegém is a nádasok lakója.

piximre piximre

Sőt, a partmenti fákat is érdemes szemmel tartani, mert kellemes meglepetés érhet minket. Vörös vércsékkel és Sárgarigóval is találkoztunk.

piximre piximre

A nádasok közelében a csónakot minél kevesebb zajjal úsztatva a nádasból előbukkanó, halászó Búbos vöcsök is viszonylag gyakori fotótéma lehet.

piximre

Összességében véve horgász csónakból fotózni nem a legjobb perspektíva, de azért izgalmas dolog, szórakoztató kikapcsolódás és sokat lehet vele fejlődni mind a madarak élőhelyeinek lokalizálásáról, megközelítésükről és lefotózásukról. A perspektíva akkor fog majd nagyot változni, ha sikerül valahogy összehozni egy úszó lest.
_______________________________________________________


piximre
piximre

*** Designed by Imre Simon ***